Historien

Første møte

I 1987 var det slutt på alle trønderske sorter aquavit i Vinmonopolets hyller. Da måtte vi respondere og ta tak i det som skjedde. Det første møtet var hjemme hos meg, Jan Markus Pedersen, 5. juledag i 1987. Meget trist møte hvor de inviterte møtte i smoking, noe som senere ble vår clubdrakt. Fruen i huset sydde sorte servietter, Kortmann Lys spesial lagde sorte talglys og på bordet hadde vi to store sølvstenger med flagget på halv stang og måtte drikke Løiten Linieaquavit til den serverte julematen. 7 høytids-stemte menn. Der og da ble det bestemt å starte Throndhjems Aquavit Club. Og det ble satt til 5. februar i 1988.

 

Jørgen B Lysholm

Jørgen B. Lysholm
Jørgen B. Lysholm

Og grunnen til at vi skriver Throndhjem, både i Cluben og på Throndhjems Aquaviten er at byens navn ble skrevet slik i 1821 da Jørgen B. Lysholm kom hjem fra sine studier i Tyskland og tok over familiefirmaet. Og satte fart i linieaquavit-produksjonen som hans mor hadde funnet ut av i 1807, et 200 årsjubileum som ble meget stort feiret i byen i 2007 i samarbeide med Throndhjems Aquavit Club, Restauranthuset Carl Johan og Arcus.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kampen om Lysholm Linje

Det startet egentlig i 1982 med at Lysholm Gammel ble fjernet, i 1984 var turen kommet for Lysholm No.1 og høsten 1987 ble Lysholm Linie slettet fra Vinmonopolets lister. At Linien forsvant var pga. at Vinmonopolet (før Arcus) solgte nesten all produksjon til tyskerne og resten til eksport i resten av verden, bare ikke i Norge. Vi kjempet en hard kamp mot Vinmonopolet og vant i første omgang. Vi fikk tilbake Lysholm Linie i hyllene. I 1989 forsvant den igjen, denne gang het det seg at båten fra Australia var forsinket. Men vi hadde våre kanaler og vet at det ikke var sant. Vi gikk ut i pressen og fikk tilbake vår aquavit mot lovnad på å begrave stridsøksen. Dette var noe vi ikke kunne gå med på. Det var noen som måtte passe på trøndersk ære på aquavitfronten. Trøndelag er jo tross alt aquavitfylke nummer en og det har vi vært siden 1531.

 

 

Lysholm Jubileumsaquavit

Lysholm Jubileumsaquavit
Lysholm Jubileumsaquavit

I 1989 startet vi i det stille for å få produsert en «fornem» topp aquavit til trønderhovedstadens 1000 års jubileum. Dette var holdt bak skjulte dører og i hemmelighet her i Trøndelag. Varene, 10.000 liter var lagt tilside på aquavitlageret på Dora. Og så kom etter hvert Oslo inn i bildet og Halvor Heuch tok tak i saken og fikk frem en aquavit av stjerneklasse. Til jul i 1996 sto folk i timevis i kø for å skaffe seg av denne edle vare på nummererte flasker. Lysholm Jubileumsaquavit. Dette var noe av det fremste som var produsert av aquavit.

 

 

 

 

Fra Jubileums- til Throndhjemsaquavit

Lysholm Throndhjemsaquavit
Lysholm Throndhjemsaquavit

I 1998 ble Arcus truet av danskene med rettslig forfølgelse i EU domstolen. De mente at de hadde retten til navnet Jubileumsaquavit. Derfor skiftet til Lysholm Throndhjems Aquavit som den heter i dag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Men kampen om Linjen var ikke over

Endelig var Linjen tilbake - forhåpentligvis for godt!
Endelig var Linjen tilbake – forhåpentligvis for godt!

Tilbake til 1994 og trøndersk aquavit. Da gikk Arcus tom for Lysholm Linie igjen. Krise. Jeg ble ønsket nedover til et møte med ledelsen i Arcus før vi gikk ut i pressen. Etter lange og givende forhandlinger ble resultatet at Arcus lovte å ta opp produksjonen av Lysholm No.1 igjen. Dette er et løfte de har holt. Og siden da så har vi også hatt Lysholm Linie i hyllene.  I dag  har vi faktisk seks sorter trøndersk Lysholmsaquavit tilbake i hyllene igjen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Clubaquavit

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vi har en meget god dialog med Arcus i dag og har faktisk et eget fat på 500 liter Clubaquavit liggende på Hasle. Vi er meget stolte over vårt fat. Idag er det masse foreninger og lag som har fat liggende på Arcus men vi var først. Den gang vi fikk vårt så lå det kun tre fat med spesialaquavit i hyllene, et merket Kong Olav, et med Kong Harald og Dronning Sonja og et med Kronprins Håkons bryllupsaquavit. Og der ble vårt lagt opp ved siden av, merket med Throndhjems Aquavit Club og signert med Jan Markus Pedersen.

 

 

 

 

 

Cluben

Vår club er meget eksklusiv, kun 35 medlemmer. I 1996 fjernet vi vår venteliste som da besto av 86 søkere til medlemskap. Vi har hele tiden jobbet med forskjellige saker. Cluben har samlet inn penger og sponset idretts ungdom økonomisk, faktisk en senere norgesmester. Jeg og Ole Kr. Vaagan har drevet en utstrakt foredragsvirksomhet om norsk aquavithistorie fra Bodø i nord, Arendal i sør og Bergen i vest.  Størst forsamling hadde jeg i Bodø med 250 tilhørere og alle fikk 3 smaksprøver, 750 glass aquavit, av trøndersk aquavit. Ved slike event serveres det Lysholm Linie Aquavit, Lysholm Throndhjems Aquavit og Fru Lysholm Aquavit. Dette er tre sorter med en meget stor avstand på smak og fyllde.

 

Og i år etter å ha styrt Cluben i 25 år som president vil Jan Markus Pedersen overlevere «klubb’a» til Birger Andreas Myrstad som tar over presidentvervet.

 

mvh Jan Markus Pedersen